Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este sarbatoarea pe care Biserica o dedica ingerilor. Astfel, in data de 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci, totodata, toate cetele ingeresti. De asemenea, ca sarbatoare a ingerilor, ziua de 8 noiembrie a fost praznuita de Biserica incepand cu secolul al V-lea. Sarbatoarea se numeste "Soborul Sfintilor Arhangheli”, deoarece aminteste de traditia care atesta modul in care a pus capat Sfantul Arhanghel Mihail revoltei ingerilor rai. In momentul in care Satana a cazut impreuna cu cei care l-au urmat in razvratirea lui, Sfantul Arhanghel Mihail ar fi spus: « Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu.

Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adinc. Sa luam aminte, cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant“. Dupa ce a rostit aceste cuvinte, toate cetele ingeresti au inceput sa cante cantare de lauda. "Deci aceasta conglasuire a sfintilor ingeri s-a numit sobor ingeresc, adica luare aminte, o cugetare, o glasuire, o unire; caci impreuna si cu un glas slavesc pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, pe Sfanta Treime“. Sfantul Arhanghel Mihail este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pierirea Sodomei si Gomorei. I s-a aratat lui Iacov cand fugea de mania fratelui sau Isav si a vrajitorului Valaam, care voia sa blesteme poporul Israel. Tot el este cel care a venit si l-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului. Cat despre Sfantul Arhanghel Gavriil, acesta este binevestitorul Nasterii Domnului si al celui mai important prooroc: Sfantul Ioan Botezatorul. El i-a talcuit proorocului Daniel viziunile. Tot Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit nasterea Fecioarei Maria.
 
El a hranit-o pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu in Sfanta Sfintelor. In Minei se precizeaza ca exista marturii cum ca Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care a pravalit piatra de la usa mormantului Mantuitorului si a sezut deasupra ei. In concluzie, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt ingerii cei mai cunoscuti noua si apar foarte des in textele Sfintei Scripturi. De aceea, trebuie sa ne rugam sa ne fie alaturi in cele ce ne sunt de folos, caci Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, impreuna cu toate cetele ingeresti sunt aparatorii nostri, care se straduiesc sa ne ajute intru mantuirea noastra.
 
Sursa: basilica.ro